torsdag, april 04, 2013

Samsung Chromebook recensionIdag lanserades två stycken av datorer med Googles OS Chrome OS i Sverige. Jag skrev för någon månad sedan om Googles nya dator Pixel, men dessa två är alltså snarare budgetvarianter. Jag har länge lekt med tanken om att leva i molnet och andra molntjänster, och det är precis det Google är ute efter med de här datorerna. Att flytta till molnet.

Jag har, mer eller mindre, redan gjort det och har några lokala program och något spel på min laptop. Så jag stack idag, någon timme efter att sett att Chromebooken hade anlänt till Sverige och köpte ett exemplar. En Samsung 11.6".

Precis som namnet antyder, så har den en skärm på 11.6" och en kraftig, men liten, 16gb SSD disk. Den har en dualcore processor och 2gb ram. Den här datorn är alltså, mindre kraftfull än min mobil. Men det viktigaste i det här köpet var ändå mjukvaran, eller OSet som följde med. Chrome OS, baserat på Linux, utvecklat av Google. Men mer om det senare.

För att undvika göra det här inlägg till någon slags överdriven unboxinggrej så visar jag bara _några_ bilder ur mitt perspektiv som den kom i. Hoppar över lådan, den var inte snygg eller något, vilket ändå inte spelar någon roll. I lådan fanns datorn, manualer och garantier samt laddare.


Laddaren är hur söt som helst, jämnfört med det jag är van med från HP. Stora, tunga varma monster.


Och för att ge dig läseren ett perspektiv på hur fantastiskt liten och bekväm så är här en bild på min gamla laptop och Chromebooken. Notera att min HP Pavillion dv6 har en storlek på 15.6".Som man nästan kan se så är HPns underdel större än en stängd Chromebook. Chromebooken är helt stilren och har ett nätt utseende. Påminner dock om en Macbook, men det är ju bara Samsungs sätt att få kunder, kanske.

Att vänja sig vid Chromebooks gränssnitt tog inte långstund alls, finns inte mycket som skiljer sig från Windows eller OS X egentligen. Vi har en desktop, och en och annan inställning, det jag har finner mest problem med är musplattan. Istället för att högerklicka, på en knapp, så ska man istället trycka på plattan med två fingrar. Lite förvirrade, detta skapar problem hela tiden. Till exempel nu när jag bloggar på den, så tycker jag att det är svårt att markera ett stycke, utan istället så högerklickar jag. Men jag antar att detta är en vanegrej som jag lär mig med tiden.

Egentligen behövs inte desktopen, för det enda sättet att spara filer på är att antingen ladda ner dem, och då hamnar de i en downloads-mapp. Och sen har vi den andra mappen, som är Google Drive, så klart. Så desktopen blir ganska tom. På tal om Google Drive får man 24 månader gratis 100gb vid ett köp. (Värde av  3000 kr).


En annan sak jag störde mig på är att jag inte kunde sätta en .png fil som bakgrundsbild, utan kunde bara använda mig av en .jpeg. Jag kunde inte heller spara om min .png till .jpeg. Ett problem jag dessutom har är att Chrome OS inte stödjer Java. Det medför att jag inte kan spela Minecraft utan att roota datorn. Vilket jag kommer göra. Spotify finns inte heller, men det finns ju i web app numera!

Övrigt så älskar jag den här datorn, den är tunn, tyst och väger absolut ingenting. Den är snabb som in i helvete, och startar verkligen upp på ungefär 8 sekunder. Det märks inte att den här datorn har låga specs, eftersom Chrome OS inte kräver lika mycket som tex Windows, så att jämföra hårdvara är bara dumt.

Tanken nu är att jag ska sälja bort min HP, och använda Chromebooken istället ett tag, ska senare i år, köpa en stationär speldator, som jag ska ha tunga program på som Photoshop. Men fram tills dess ska jag ha min nya älskling.