måndag, maj 07, 2012

Krönika: Varför jag hatar Apple

Detta är ett gammalt inlägg och återspeglar idag inte Typ Android.
Tänkte ta mig tid och skriva lite igen, har känt att jag inte har haft så mycket tid och det här inlägget har jag tänkt länge på. Det som har hindrat mig mer eller mindre också är tidningarnas saying som är att all publicitet är bra publicitet. Nu har inte min blogg varken så många läsare eller någon form av målgrupp men principen är densamma. Anyhow, here we go.

Varför jag hatar Apple.
Hata är ett starkt ord. "Hat" är ett ord med mycket känslor i. Vissa säger att man inte ska säga att man hatar någon eller något, men motsatsen till hat är älska, och jag älskar verkligen inte Apple eller deras produkter.

Om du som person inte vill läsa om hur jag nu kommer klanka ner på Apple och prata mer om hat kan du skrolla ner lite på det här inlägget och se vad jag istället gillar med Apple. Gilla är nästan som älska. Älska är vad alla vill.

(Vill gärna tillägga att kommande lista inte är någon form av topplista, utan bara en lista. Okej? En lista. Lista? Bra.)

Fanboys.
Apples fanboys finns det gott om. Det finns få företag som har fått så många anhängare. Speciellt när företaget i sig sprutar ut en massa skit. Apple fanatism liknar en religiös sekt. Folk går och tatuerar in sina äpplen på armarna och ber framför Apples huvudkontor. De som måste köa i timmar för en världelös dyr pryl som definitivt kommer att begränsa deras tekniska liv. Jag personligen ogillar Apple-anhängare är för oftast när en diskussion uppstår beter de sig trångsynta, bortser från fakta och kommer med bortförklaringar som i sin tur menar på att en nackdel är "okej" på något vis.

Fanboysen tror att de är bättre än andra människor, att de är någon sorts supermänniskor. Låt mig säga detta: att äga en Mac eller en i-relaterad enhet och tror att du är något när du håller fram den framför hela världen gör dig inte cool, det gör dig till en iDiot.

De flesta (rikitgt) religösa Apple fanatiker jag har träffat kan inte heller erkänna nackdelar med de produkter de använder sig av. Jag vet inte hur mycket fanboy av Android jag är. Är lite Googlig av mig, men jag kan medge att vissa saker är bra och att vissa saker inte är bra.

Tankesett hos användarna / Inkompabilitet
Jag tror att många relaterar tex Mac som en kreativ maskin, jag gör det. Många designers och musiker använder sig av Macs. Den störande ironin i det hela är att jag inte förstår varför man ska lägga ner 10 000 kr på en maskin som inte är mer värd en 3000. Finns gott om PC datorer som har samma komponenter (ram, kärna, proccessor etc) som en Mac dator, där man kan spara gott om pengar. Istället väljer de nya användarna en dyr Mac för att "de andra kreativa" har det.

Jag kan köra Photoshop, FL studio, Dreamweaver och After Effects fint på min HP. Det du kan göra på en Mac KAN du göra på en pc, det du kan göra på en pc kan du ofta INTE göra på en Mac.

Se vad en iPhone egentligen kan göra? Köra appar och göra basic stuff? Och den hade inte ens stöd för flash. Vet inte hur det är nu däremot. Spelar ingen roll heller.
Skulle dock inte förvåna mig om Apple vägrar introducera HTML5 till de nästa generationernas iPhone.

Så vad säger egentligen en användare? När jag jobbade på it-supporten inom Svenska Kyrkan sa de som ville ha Mac (dvs våra användare) att "det ser finare ut och att den startar snabbt. Den verkar säker också."
Well. Min Win 7 är väldigt lätt att byta interface på, bara man kan. Vill man ha en något snabbare och säkrare dator kan man ska köpa ett OS med mindre kod. Typ 7 Home, och inte Ultimate som de flesta har.
Att Mac är virusfritt är en myt och har nyligen blivit bevisat, och därmed erkände Apple själva att de finns många skadliga koder för Mac med.

Och seriöst, vem fan bryr sig om utsidan på en dator egentligen när man köper en ny?

Steve Jobs
Back to the fanboys. Innan Jobs dog var det många som idoliserade honom. Självklart flera nu när han är död. Generellt sett såg väl folk honom som en rockstar och tog hans bortgång som en personlig sak? What? Idealen av det Jobs ansåg var något stort och precis det han hade gjort för hela världen. När han egentligen har tagit en kod, C och bara förfinat den visuellt.

Jobs var även en maktgalen person som i fråga ville förgöra Android och Google. Källa Detta visar bara hur ostrukturerat företaget är och visar ingen hänsyn till konkurrens i överhuvud taget. Som du säkert vet så driver ofta konkurrens företag framåt. Mer konkurrens, mer utbud, gladare konsumenter. Jobs personliga åsikter har idag format Apple till ett företag som inte bryr om något annat än pengar. 

iTunes
Tråkigt, fult, tar mycket prestanda och är ett krav, på flera produkter ex iPhone. Anser att jag inte behöver säga så mycket mer om detta då de jag har pratat med håller med om att iTunes är en stor nackdel.Strategi
Det folk inte ser är hela Apples affärsstrategi -att successivt tillverka bättre produkter tvingar kunden att ständigt betala mer och mer att köpa de senaste modellerna.
Det främsta exemplet på detta är när Apple producerade den första generationens iPhone. Det saknades de mest grundläggande funktioner som en 1995 Nokia-telefon erbjöd. Bland annat vidarebefordra ett SMS, kopiera och klistra funktioner, dålig mottagning, inga anpassade ljud för SMS och e-post, video-inspelning, MMS, etc...

Var Apple inte medveten om dessa funktioner eller hade de inte har tekniken för att inkludera dem? Nej de bara föredrar att ständigt släppa uppdateringar och nya versioner för att göra kunder mer kåta. Och på så sätt tjäna mer pengar.

Ett annat exempel är att om du till exempel vill arbeta i Office Word på din Mac så tar Apple mer betalt för det än vad utvecklaren Microsoft gör. Det är bara sjukt.

Och det bästa till sist:
Efter många iPods har smittats av en mask (virus) förrförra året var allt Apple gjorde var att skylla Microsoft.
"As you might imagine, we are upset at Windows for not being more hardy against such viruses, and even more upset with ourselves for not catching it.Källa
Personligen tror jag inte Microsoft är ansvarig för att säkerställa en korrekt säkerhet för Apple-produkter. De bad inte ens om ursäkt eller såg till att fixa de 1% defekta produkterna.
Självklart var detta Microsofts fel enligt fanboysen med.

Låst iPhone
Grunden, med Apple nuvarande största konkurrent, Android, är baserad på Open Source. Hela OSet är byggt på ett open source operativ kallat Linux. Kan man engelska förstår man nog ganska snabbt vad open source innebär. Öppen källkod som Google använt sig av för att skapa ett starkt OS till mobiltillverkare som sedan i sin tur får använda sig av för att skapa ett finare och mer "eget" visuellt utseende med vissa funktioner.

Många användare vinner också på det här eftersom de då kan tillverka sina egna appar som gör de dem vill att de ska göra. Utvecklarna kan till och med lägga sina appar i Googles Play Store så flera kan ladda ner.

En annan sak är att jag på min mobil kan utan konstigheter eller "hax" ändra launcher hur lätt som helst. Dvs interfacet på telefonen. Och behöver inte vara fast med Samsungs egena tema så att säga.
Jag kan alltså formgiva min telefon så den ser ut som jag vill att den ska se ut.

iPhone däremot. Strängt låst. Alla appar måste godkännas av Apple innan de läggs in i Appstore där de sedan tar 30% för varje såld app. Man skulle kunna tro att detta är en form av en säkerhet men personligen tror jag att de går mer efter hur populär appen kan bli, och hur mycket pengar de kan tjäna på den.

Och kan man ens byta bakrundsbild på en äldre iPhone?
Ja juste, man den visades bara om någon ringde right?

Stämningar och advokater
Apple stämmer diverse företag huller om buller bara för att ens tittat på hur deras produkter ser ut. På senare tid har dessutom Apple gett sig in patentstrider med många av dagens största mobiltillverkare då de anser att deras telefoner intränger på Apple-patent. Vet inte hur många stämningar Android och Samsung har fått för Slide-to-unlock. Varje dag finns det ett case som Apple har någonstans i världen.

Deras mål är inte stämningarna heller. Utan få totalt säljförbud överallt så Apple kan dominera, eller åtminstone krossa Android. Vilket var Jobs ideal som jag tidigare tog upp.

På inga vis gynnar den här soppan oss konsumenter eller den tekniska utvecklingen. Om man just ser till säljförbjudet av Galaxy Nexus i USA så hindrar tvisterna den amerikanska befolkningen från att köpa en av världens främsta mobiler med världens kanske just nu bästa mobilplattform.

För nej, Apple: iOS är inte “världens mest avancerade mobila operativsystem” som tekniskt ligger “flera år före i utvecklingen”, trots att ni bokstavligen hävdat det i fem år. Tvärtom har ni med iOS alltid legat ett par år efter på flera punkter och anammat nya tekniker senare än konkurrensen. Begreppet “falsk marknadsföring” verkar inte existera alls. Däremot kan man ta patent på hyperlänkar, sveprörelser, basala sökfunktioner och svarta rektanglar.

Dessa strider pågår över hela världen och
En domstol i Storbritannien har inte bara sagt att HTC inte bryter mot 4 av Apple’s patent, däribland slide-to-unlock, men att 3 av dessa patent inte ens är giltiga. Källa

Det enda patentet som domstolen ansåg vara giltigt var hur man bläddrar mellan bilder i ett fotogalleri och inte ens det ansågs HTC bryta mot. Stämmer de bara hursomhelst utan någon grund?

Något annat läsvärdigt är denna artikel som handlar om hur Apple skickade två advokater för att slippa ge en enskild konsument ett nytt grafikkort till sin defekta Mac. Advokatkostnaderna var mycket högre än priset för ett nytt grafikkort vilket de ändå skulle ha fått gratis från Nvidia. Det var en ren principsak. Konsumenten vann målet och artikeln har fått en mängd feedback från folk med liknande Apple-erfarenheter. 
----------------------------------------------------------------

Vad jag gillar med Apple
Utan Apple som var först med idén om hur en smartphone ska se ut och användas hade jag idag kanske inte haft min telefon jag har idag.

Så tack. För att ni formgav den första Smartphonen Apple.

Kan säkert komma på fler saker. Gör en update lite senare i år kanske.
Feel free to argumentera och kommentera.
Tony